Prinsip memasak haba kering
1.Membakar
· Mknan d msk dlm ktuhar t’tutup
· Tutup pntu ktuhar perlahan
· Suhu n masa tetapkn ikut jdual ikut kuantiti mskn
· Haba dialir scara pngaliran n perolakan
· Cth;-kek,pastry,roti,biskut
2.menggoreng
· Mknan cpt msk n mudah sedia
· Mnyk perlu ckup
· Goring dulu bhgian yg nk dhidang
-Mknan yg nk dgreng perlu dperisakan
-Saiz ptongan sama besar
-Suhu sesuai utk greng
-Utk greng mnyk bnyk,paras mnyk perlu tenggelam mknan
3.Memanggang
-Msk dlm ktuhar/atas api terbuka
-Ktuhar perlu pnskn dulu
-Mknan dingin beku perlu dnyahfros dlu
-Sntiasa sapu myk bila panggang
-ilang kndungan air 30%
-Klajuan alat panggang b’pusing perlu ssuai spya msk.
4.Menggril
-Guna haba dr bhgian ats /bara yg mnyala
-mknan cpt msk
-gril perlu pns n sapu mnyk
-Mkanan dingin beku perlu dnyahfros dlu
-Gril mknan wktu mula mkn
Prinsip msk haba lembap
1.Merebus
· Msk dlm air mndidih,suhu 100°
· Air perlu mndidih sblm mknan drebus
· Slps air mndidih,kecikkan api
· 2 cara(mknan dmasukkan dlm air sejuk n drebus…mknan dmsukkan ked lm air mendidih)
· Cth:-sayur,dging liat n kekacang
2.Mengukus
· 2 cara(sentuhan langsung:mknan dkukus dlm kuali bsar b’pnutup n sentuhan x lngsung:mknan dmsukkan ked lm bks b’pnutup sblm kukus)
· Msk gna wap air mndidih
· Saiz mknan perlu kcik
· Pnutp perlu ketat spya wap xkuar
· Air mst sntiasa m’didih
· Syur ijau xssuai,ubi kena ptong kcik2
· Cth:ikan,pudding,kastard n kuih muih
3.Merendidih
· Msk dlm kuantiti air sedikit
· Ambil masa pjg
· Msk dlm bekas tertutup
· Saiz mknanan kcik
· Api sederhana
· Cth:-daging liat,buah2 kring n ayam
1.Merebus
· Msk dlm air mndidih,suhu 100°
· Air perlu mndidih sblm mknan drebus
· Slps air mndidih,kecikkan api
· 2 cara(mknan dmasukkan dlm air sejuk n drebus…mknan dmsukkan ked lm air mendidih)
· Cth:-sayur,dging liat n kekacang
2.Mengukus
· 2 cara(sentuhan langsung:mknan dkukus dlm kuali bsar b’pnutup n sentuhan x lngsung:mknan dmsukkan ked lm bks b’pnutup sblm kukus)
· Msk gna wap air mndidih
· Saiz mknan perlu kcik
· Pnutp perlu ketat spya wap xkuar
· Air mst sntiasa m’didih
· Syur ijau xssuai,ubi kena ptong kcik2
· Cth:ikan,pudding,kastard n kuih muih
3.Merendidih
· Msk dlm kuantiti air sedikit
· Ambil masa pjg
· Msk dlm bekas tertutup
· Saiz mknanan kcik
· Api sederhana
· Cth:-daging liat,buah2 kring n ayam
4.Mencelur
· Pastikan air mendidih sblm celur
· Toskan mkanan yg dicelur dgn segera
· Celur syuran sblm ptong
· Cth:-sayur,mee,taugeh
5.Mereneh
· Gna periuk tebal n tahan sbb masa msk yg pjg
· Kcikkan api n msk mknan dlm suhu rendah
· Sntiasa dkacau utk elak mlekat,hangit,berkerak
· Cth:pudding,jem nenas,inti kcg merah
Kepentingan kaedah memasak haba kering n lembap
· Perbaiki makanan dr segi rupa,wrna n tekstur
· Rangsang selera n jus pencernaan spt bau,rasa,rupa n warna
· Makanan mudah d mkn(lbih lmbut)
· Hsilkan mknan yg slmt dmkn(mikororganisma dhapuskan)
· Simpan makanan lbih lama(proses pengawetan)
· Perbaiki makanan dr segi rupa,wrna n tekstur
· Rangsang selera n jus pencernaan spt bau,rasa,rupa n warna
· Makanan mudah d mkn(lbih lmbut)
· Hsilkan mknan yg slmt dmkn(mikororganisma dhapuskan)
· Simpan makanan lbih lama(proses pengawetan)
Cara haba dipindahkan
· Pengaliran
· Perolakan
· Pancaran radiasi/gelombang
No comments:
Post a Comment