Wednesday, October 31, 2012

prinsip memasak


 Prinsip memasak haba kering 


1.Membakar

· Mknan d msk dlm ktuhar t’tutup

· Tutup pntu ktuhar perlahan

· Suhu n masa tetapkn ikut jdual ikut kuantiti mskn

· Haba dialir scara pngaliran n perolakan

· Cth;-kek,pastry,roti,biskut 


2.menggoreng

· Mknan cpt msk n mudah sedia

· Mnyk perlu ckup

· Goring dulu bhgian yg nk dhidang 

-Mknan yg nk dgreng perlu dperisakan 

-Saiz ptongan sama besar

-Suhu sesuai utk greng

-Utk greng mnyk bnyk,paras mnyk perlu tenggelam mknan



3.Memanggang

-Msk dlm ktuhar/atas api terbuka

-Ktuhar perlu pnskn dulu

-Mknan dingin beku perlu dnyahfros dlu

-Sntiasa sapu myk bila panggang

-ilang kndungan air 30%

-Klajuan alat panggang b’pusing perlu ssuai spya msk.


4.Menggril

-Guna haba dr bhgian ats /bara yg mnyala

-mknan cpt msk

-gril perlu pns n sapu mnyk

-Mkanan dingin beku perlu dnyahfros dlu

-Gril mknan wktu mula mkn


Prinsip msk haba lembap

1.Merebus

· Msk dlm air mndidih,suhu 100°

· Air perlu mndidih sblm mknan drebus

· Slps air mndidih,kecikkan api

· 2 cara(mknan dmasukkan dlm air sejuk n drebus…mknan dmsukkan ked lm air mendidih)

· Cth:-sayur,dging liat n kekacang


2.Mengukus

· 2 cara(sentuhan langsung:mknan dkukus dlm kuali bsar b’pnutup n sentuhan x lngsung:mknan dmsukkan ked lm bks b’pnutup sblm kukus)

· Msk gna wap air mndidih

· Saiz mknan perlu kcik

· Pnutp perlu ketat spya wap xkuar

· Air mst sntiasa m’didih

· Syur ijau xssuai,ubi kena ptong kcik2

· Cth:ikan,pudding,kastard n kuih muih


3.Merendidih

· Msk dlm kuantiti air sedikit

· Ambil masa pjg

· Msk dlm bekas tertutup

· Saiz mknanan kcik

· Api sederhana

· Cth:-daging liat,buah2 kring n ayam 


4.Mencelur

· Pastikan air mendidih sblm celur

· Toskan mkanan yg dicelur dgn segera

· Celur syuran sblm ptong

· Cth:-sayur,mee,taugeh


5.Mereneh

· Gna periuk tebal n tahan sbb masa msk yg pjg

· Kcikkan api n msk mknan dlm suhu rendah

· Sntiasa dkacau utk elak mlekat,hangit,berkerak

· Cth:pudding,jem nenas,inti kcg merah


Kepentingan kaedah memasak haba kering n lembap

· Perbaiki makanan dr segi rupa,wrna n tekstur

· Rangsang selera n jus pencernaan spt bau,rasa,rupa n warna

· Makanan mudah d mkn(lbih lmbut)

· Hsilkan mknan yg slmt dmkn(mikororganisma dhapuskan)

· Simpan makanan lbih lama(proses pengawetan) 


Cara haba dipindahkan

· Pengaliran

· Perolakan

· Pancaran radiasi/gelombang


No comments:

Post a Comment