PENERAPAN UNSUR PEDAGOGI
Empat jenis pengetahuan yang membantu seorang guru membuat keputusan profesional dalam kerjayanya iaitu
· pegetahuan dalam bidang mata pelajaran yang diajar;
· pengetahuan pedagogi dalam mata pelajaran tersebut;
· pegetahuan am dalam pedagogi; dan
· pengetahuan tentang murid dan pembelajaran. Salah satu pengetahuan yang perlu dimiliki oleh guru masakan adalah pedagogi mata pelajaran masakan (Eggen & Kauchak, 2006).
Teknik demonstrasi dan amali merupakan teknik yang paling kerap, sesuai dan berkesan untuk Demonstrasi melibatkan kemahiran audio dan visual.
I Cara melaksanakan demonstrasi
Persediaan awal
· Kenal pasti topik, objektif dan kandungan yang hendak diajar
· Beritahu murid aktiviti yang perlu diperhatikan supaya murid memberi fokus dan dapat melakukan tanpa kesilapan
· Sediakan bahan dan peralatan dan susun mengikut langkah-langkah membuatnya
· Sediakan meja khas untuk demonstrasi dan pastikan semua murid boleh melihat dengan jelas.
Semasa demonstrasi
· Pandang ke arah murid semasa memberi penerangan tentang aktiviti yang dijalankan.
· Sekiranya murid menunjukkan keraguan, ulang penerangan dan aktiviti sekali lagi.
· Kemukakan soalan untuk menarik perhatian murid.
· Suruh seorang murid untuk membuat aktiviti untuk mengukuhkan kemahiran murid.
Selepas demonstrasi
· Bincang dengan murid aktiviti-aktiviti yang dibuat semasa menyediakan masakan tersebut.
· Suruh murid buat rumusan tentang aktiviti masakan.
II Cara melaksanakan amali
1. Persediaan awal guru
· Pastikan peraturan bilik dapur ditampal dan difahami oleh murid.
· Pastikan jadual tugas ditampal dan difahami oleh murid.
· Pastikan alat pemadam api berfungsi.
· Maklumkan kepada murid bahan-bahan dan perkara yang perlu dibawa sebelum kelas amali bermula.
· Pastikan setiap murid mempunyai apron, tudung kepala, kain pengelap meja, kain pengelap pinggan mangkuk, kain pengelap tangan dan sarung pemegang periuk.
· Pastikan peralatan yang hendak diguna berfungsi dan mencukupi.
· Pastikan bahan yang diguna bersih dan mencukupi.
· Pastikan murid yang sakit tidak membuat amali (penyakit berjangkit seperti selsema dan batuk)
2. Peringatan kepada murid
a) Sebelum amali bermula
· Kuku pendek dan bersih
· Rambut diikat jka panjang
· Pakai apron dan tutup kepala.
· Letak bahan yang dibawa di atas dulang.
· Cuci tangan dengan sabun.
· Buka tingkap bilik masakan.
· Kasut getah/sekolah apabila memasak di dapur.
· Bawa bahan dengan kuantiti yang diperlukan.
· Beri perhatian semasa guru membuat demonstrasi.
b) Semasa amali
· Tidak boleh berlari.
· Makanan yang tumpah perlu dibersihkan dengan segera.
· Jangan makan.
· Berjimat mengguna bahan, peralatan, air paip dan api.
· Ambil kuantiti yang diperlukan sahaja.
· Bercakap perkara yang perlu sahaja.
c) Selepas amali
· Buang sampan.
· Lantai disapu dan dimop.
· Lampu dan kipas angin ditutup.
· Tutup tingkap.
No comments:
Post a Comment